Tι  είναι;

Το net-metering ή αλλιώς αυτοπαραγωγή ενέργειας αποτελεί έναν ενεργειακό συμψηφισμό μεταξύ της παραγόμενης ενέργειας από συστήματα φωτοβολταϊκών, και της  ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση. Ουσιαστικά το net-metering επιτρέπει πλέον στον Έλληνα καταναλωτή:

  1. Να παράγει ΔΩΡΕΑΝ από τον ήλιο την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται στο σπίτι του ή στο χώρο της εμπορικής του δραστηριότητας.
  2. Να έχει ΔΩΡΕΑΝ θέρμανση-ψύξη και απαλλαγή από το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας ή τα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά ή γενικά πηγές που χρησιμοποιούν ρεύμα (πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, θερμοπομπούς κτλ) και
  3. να έχει ΔΩΡΕΑΝ ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ) σε συνδυασμό με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή μπόιλερ ή ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

Σε ποιούς απευθύνεται; 

Σε όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να εξοικονομήσουν χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος. Υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και να μηδενίσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ (αξία ρεύματος) με μικρότερα, φθηνότερα και αποδοτικότερα συστήματα σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικότερα οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να μηδενίσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ (αξία ρεύματος) με συστήματα από 3 έως 5 kW (ανάλογα τις απαιτήσεις σε ενέργεια).

 Οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τα λειτουργικά τους έξοδα και να γίνουν έτσι πιο ανταγωνιστικές.

Ακόμα και οι αγρότες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα χρησιμοποιώντας την αυτοπαραγωγή για τη λειτουργία των αντλιοστασίων τους (πηγάδια) ή άλλων ενεργοβόρων εγκαταστάσεων.

 

Τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για το net metering;

Ο συμψηφισμός της ενέργειας γίνεται σε ετήσια βάση (για 25 έτη που διαρκεί η σύμβαση) και τυχόν περίσσεια ενέργειας διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς αποζημίωση.

Τίθεται όριο στο μέγεθος της εγκατάστασης στα 20kWp, το οποίο μπορεί να αυξηθεί έως το 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης με τη ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις (με ανώτατο όμως όριο τα 500kWp).

Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι μισθωτές ενός ακινήτου αρκεί να έχουν τη νόμιμη χρήση του ακινήτου (με μισθωτήριο ή δωρεάν παραχώρηση).

Πλέον η εγκατάσταση μπορεί να γίνει στον ίδιο χώρο ή σε όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης.

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει επίσης στο δώμα (ταράτσα ή στέγη) ή στο έδαφος ή σε οποιαδήποτε άλλη κατασκευή σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία (πέργκολα κλπ).

Σε κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους (πολυκατοικία) μπορούν να εγκατασταθούν πλέον περισσότερα του ενός συστήματα παραγωγής ενέργειας.

Κάθε σύστημα παραγωγής ενέργειας αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με έναν μετρητή κατανάλωσης (ρολόι ΔΕΗ).

 

 Πλεονεκτήματα του net metering 

  • Το net-metering εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες του εξωτερικού με μεγάλη επιτυχία.
  • Ο καταναλωτής (ιδιώτης ή επιχειρηματίας) αποσβαίνει γρήγορα την επένδυσή του και δεν εξαρτάται από το κράτος και τις επιδοτήσεις γι' αυτό.
  • Επειδή γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός (σε kWh) και όχι οικονομικός (σε €) δεν υπάρχει επιβάρυνση σε μελλοντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.
  • Η αυτοπαραγωγή δεν αποτελεί παραγωγή ενέργειας με σκοπό την πώληση της, επομένως δεν προκύπτει κάποιο εισόδημα που να μπορεί να φορολογηθεί.
  • Με το συνδυασμό αυτοπαραγωγής και πηγών θέρμανσης-ψύξης που χρησιμοποιούν ρεύμα, μπορεί να εξασφαλιστεί με μηδενικό κόστος η θέρμανση, η ψύξη και το ΖΝΧ της ιδιοκτησίας μας.
  • Οι οικογένειες, οι επιχειρηματίες και οι αγρότες καταναλώνουν δωρεάν ρεύμα που έχει παραχθεί από τον ήλιο (Πράσινη Ενέργεια), μειώνοντας έτσι τους ρύπους και το ενεργειακό αποτύπωμα της ιδιοκτησίας τους και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η ECO WAY συνεργάζεται με τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο, χρησιμοποιεί τα καλύτερης ποιότητας προϊόντα και υλικά, και με την πλούσια εμπειρία της σας προσφέρει τις καλύτερες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για ΔΩΡΕΑΝ αυτοψία-μελέτη, τιμές και προσφορές!